Heb je voor een PVC vloer een ondervloer nodig?

Vanwege de vele voordelen van PVC worden deze vloeren steeds populairder in huishoudens. Veel mensen besluiten om kosten te besparen door zelf hun vloer te leggen, wat uitstekend kan als je kiest voor een PVC-vloer met een handig kliksysteem. Deze vloeren worden zwevend gelegd, zonder dat ze aan de ondergrond worden verlijmd, en ze worden altijd in combinatie met een ondervloer geplaatst. Als het echter aankomt op het verlijmen van een PVC-vloer, is het doorgaans verstandiger om dit aan de professionals over te laten.

Is een ondervloer nodig voor een PVC vloer?

Of je nu wel of geen ondervloer nodig hebt voor jouw PVC-vloer, hangt af van het type vloer dat je uiteindelijk kiest. Over het algemeen bestaan er twee soorten PVC-vloeren: degenen met een handig kliksysteem en degenen die direct aan de ondergrond worden verlijmd, zonder een ondervloer ertussen. In dit artikel zullen we je precies uitleggen in welke situaties je een ondervloer nodig hebt voor jouw gloednieuwe PVC-vloer.

Waarom een ondervloer nodig is

De ondervloer wordt meestal apart verkocht, tenzij er een speciale aanbieding geldt. Het kan wel eens tegenvallen als je een vloer hebt aangeschaft voor een lage prijs en dan plotseling realiseert dat je ook nog een ondervloer moet aanschaffen. Hierdoor krijgen we vaak de vraag: is een ondervloer echt noodzakelijk? Het simpele antwoord is ja. Of je nu een PVC-vloer of een laminaatvloer koopt, een vloer met een kliksysteem kan gewoon niet zonder een ondervloer. Maar waarom? Dat leggen we uit.

Klik-PVC bestaat uit stevige planken vanwege het ingebouwde kliksysteem. Zonder dit robuuste kliksysteem zou je geen sterke vloer hebben. Omdat het materiaal harder is dan plak-PVC, is een zachte ondervloer vereist om het contact tussen de harde ondergrond en de vloer te verzachten. De ondervloer fungeert als een soort dempend kussentje. Zonder deze zachte laag zou de vloer al snel beschadigd raken. Wanneer je over de vloer loopt, beweegt deze en schuurt tegen de harde ondergrond. De ondervloer absorbeert deze impact, waardoor je nieuwe vloer langer mooi blijft. Bovendien heeft een ondervloer extra voordelen, zoals geluidsdemping en isolatie.

Heb je bij plak PVC een ondervloer nodig?

Bij plak PVC wordt de vloer rechtstreeks aan de ondergrond verlijmd. Hierdoor is er geen specifieke ondervloer vereist tussen de ondergrond en de PVC-vloer. Het is echter cruciaal dat de ondergrond gelijkmatig is. Als de ondergrond oneffenheden vertoont, kan dit leiden tot scheuren, deuken en andere beschadigingen in de PVC-vloer. Zelfs kleine oneffenheden kunnen na verloop van tijd zichtbaar worden in je PVC-vloer. Daarom is het sterk aanbevolen om de ondergrond te egaliseren.

Dit egaliseerproces betreft het gladstrijken en opvullen van alle onregelmatigheden in de vloer. Hierdoor wordt de ondergrond mooi egaal en strak, waardoor het leggen van de PVC-vloer een probleemloze taak wordt.

De voordelen van het egaliseren bij een plak PVC-vloer

Egaliseren is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook tal van voordelen voor je vloer:

 • Verlengt de levensduur van jouw vloer.
 • Lost vochtproblemen op, aangezien egaliseren de vloer gelijkmatig maakt, waardoor vocht geen kans meer krijgt om problemen te veroorzaken.

Lees hier meer over de belang van egaliseren.

Heb je voor klik PVC een ondervloer nodig?

In de meeste gevallen is het aan te raden om een ondervloer te gebruiken bij klik PVC. Een goede ondervloer zorgt ervoor dat het klik PVC strak geïnstalleerd kan worden, waardoor er geen ongewenste ‘kuilen’ in de vloer ontstaan en kraken wordt voorkomen. Bovendien heeft een ondervloer voor klik PVC geluiddempende eigenschappen.

Er zijn verschillende klassen beschikbaar wat betreft geluiddempende ondervloeren. Welke ondervloer het beste bij jouw situatie en kamer past, kan variëren. In een appartement zijn bijvoorbeeld ondervloeren met verbeterde geluiddemping een welkome keuze, zowel voor jou als je buren. Er zijn zelfs klik PVC-vloeren waarbij de geluiddempende ondervloer al geïntegreerd is, waardoor je geen aparte ondervloer hoeft te installeren.

De voordelen van een ondervloer bij klik PVC:

Het gebruik van een ondervloer bij klik PVC is van groot belang en biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Isolerende eigenschappen, waardoor je vloer comfortabeler aanvoelt en energie bespaart.
 • Geluiddempend, wat zorgt voor een stillere en aangenamere leefomgeving.
 • Het egaliseert de bestaande ondergrond, wat resulteert in een mooi en strak oppervlak voor het leggen van je klik PVC-vloer.
 • Essentieel voor het behoud en de kwaliteit van je gelegde vloer.

Welke soorten ondervloeren zijn er verkrijgbaar?

Verschillende soorten ondervloeren zijn beschikbaar voor PVC-vloeren met een kliksysteem. Hier is een overzicht voor je:

 1. Rubberen ondervloer: Deze ondervloer is erg populair. Het is budgetvriendelijk, egaliseert de vloer, dempt geluid, isoleert, geschikt voor vloerverwarming, en bestand tegen vocht en water. Het is de ideale keuze voor betonnen of cementen vloeren.
 2. Hard- en softboard: Je bent vast bekend met die groene softboard platen die vaak als ondervloer worden gebruikt voor houten vloeren. Speciaal voor PVC zijn er platen beschikbaar die een combinatie van hardboard en softboard bevatten. Het softboard aan de onderkant van deze platen zorgt ervoor dat ze een beetje meegeven, waardoor de PVC-vloer zijn demping behoudt. Aan de bovenzijde is het oppervlak harder, wat ervoor zorgt dat er geen blijvende afdrukken op de vloer achterblijven, bijvoorbeeld van stoelpoten. Op deze manier blijft je vloer langer mooi.
 3. Kurken ondervloer (Green Floor): Deze milieuvriendelijke ondervloer is ontwikkeld met aandacht voor het milieu. Het biedt een geluiddemping van 23 dB en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Bovendien is kurk waterbestendig en verdeelt het de druk optimaal. Dankzij de minimale dikte van 1,5 centimeter is de warmtegeleiding optimaal.
 4. Zilveren folie (Sound Killer): Sound Killer is speciaal ontworpen voor klik-PVC. Zoals de naam al aangeeft, dempt deze ondervloer geluid. Het helpt ook bij het opvangen van kleine oneffenheden.

De eigenschappen van ondervloeren

De ondervloeren die je kunt gebruiken voor een pvc-vloer vertonen allemaal diverse eigenschappen. Hieronder vind je een overzicht.

Welke ondervloer is geschikt voor mijn woning?

Het is belangrijk dat de ondervloer voor je pvc-vloer goed past bij de ruimte waarin je de vloer gaat installeren. Er zijn geschikte ondervloeren voor elke situatie. Hier kun je lezen wanneer je de verschillende ondervloeren het beste kunt toepassen.

Geschikte ondervloer bij bovenwoning of appartement

Een geluiddempende ondervloer voor pvc is van groot belang wanneer je van plan bent om pvc in een appartement of bovenwoning te leggen. Dit minimaliseert de overlast van contactgeluid voor zowel jou als je onder- of bovenburen.

In Nederland geldt de verplichting om je te houden aan huishoudelijke reglementen. Het kan zijn dat je wettelijk verplicht bent om een ondervloer te gebruiken die het contactgeluid met 10 dB vermindert. Voor dit specifieke geval is een rubberen ondervloer de meest geschikte optie.

Geschikte ondervloer bij betonnen ondergrond

Wanneer je een betonnen ondergrond hebt, is het van essentieel belang om te voorkomen dat vocht of kou optrekt naar je pvc-vloer. Je kunt kou effectief tegenhouden met behulp van een dampwerende folie, die tevens is ontworpen om de kou buiten te houden. Hierop kun je je klik-pvc direct laten leggen.

Beton voelt over het algemeen hard aan. Daarom is de keuze van een geschikte ondervloer voor je pvc-vloer van groot belang, omdat deze de demping en het behoud van het comfortabele gevoel dat een pvc-vloer biedt, verzorgt. In dit geval zijn zowel zilverfolie als rubber geschikte opties.

Indien je besluit om vloerverwarming onder je vloer te installeren, wordt vaak voor plak-pvc gekozen, dat rechtstreeks op de vloerverwarming wordt gelijmd. Voor deze toepassing heb je geen aparte ondervloer nodig.

Geschikte ondervloer bij houten ondergrond

Wanneer je een houten ondergrond hebt, is het noodzakelijk om een ondervloer te gebruiken om je vloer te egaliseren, isoleren en contactgeluiden te dempen. Er bestaan speciale vloerplaten die specifiek ontworpen zijn om houten vloeren te egaliseren. Deze platen hebben een harde bovenlaag en een zachtere onderkant.

De harde bovenkant voorkomt dat hakken, stoelpoten en andere objecten in de pvc-vloer afdrukken, wat de vloer langer mooi houdt. De zachte onderkant zorgt ervoor dat je vloer comfortabel aanvoelt doordat deze een beetje veert.

Houten vloeren zijn vaak niet helemaal waterpas. Ondervloerplaten zorgen ervoor dat de vloer mooi wordt uitgevlakt, wat ervoor zorgt dat klik-pvc-stroken netjes op hun plaats blijven liggen. Dit resulteert in een verzorgde uitstraling en een langere levensduur van je vloer.

Ondervloer pvc met vloerverwarming

Je kunt ook ondervloeren gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Niet elke ondervloer is echter geschikt voor dit doel. Het is van essentieel belang om vooraf te controleren of de ondervloer die je hebt gekozen geschikt is voor vloerverwarming. Sommige soorten ondervloeren hebben verminderde warmtegeleidende eigenschappen, wat kan resulteren in een minder gelijkmatige verwarming van de vloer.

Conclusie

Samenvattend, wanneer je de keuze hebt gemaakt om een PVC-vloer te installeren, is het essentieel om deskundig advies in te winnen bij een vloerspecialist. Er zijn namelijk talloze aandachtspunten bij het leggen van een PVC-vloer.

In de praktijk merken we dat er vaak onzekerheid bestaat over welke ondervloer de juiste keuze is voor PVC. Het selecteren van de juiste ondervloer is cruciaal voor een prachtig eindresultaat. Elke situatie vereist een specifieke combinatie van een PVC-vloer en een ondervloer. In bepaalde gevallen is zelfs helemaal geen ondervloer vereist.

 • Als je een pvc-vloer legt, kun je kiezen voor pvc met een ingebouwde ondervloer of een van de geschikte ondervloeren gebruiken.
 • Normaal gesproken heb je alleen een ondervloer nodig als je klik-pvc gebruikt en de vloer zwevend legt. Een ondervloer biedt bescherming tegen beschadigingen.
 • Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals rubberen of kurken ondervloeren, zilverfolie of speciale combi-ondervloeren voor pvc. Zorg ervoor dat de ondervloer bestand is tegen indrukken, bijvoorbeeld van stoelpoten.
 • Sommige ondervloeren zijn alleen geschikt voor betonnen ondergronden, terwijl andere ook op houten vloeren kunnen worden gebruikt. Welke pvc-ondervloer geschikt is voor jou, hangt af van waar je woont en eventuele wettelijke eisen, zoals geluiddemping.
 • Bij het kiezen van de juiste ondervloer voor pvc is het essentieel om te letten op de kwaliteit van de bestaande vloer, de mate van vlakheid en de vochtigheid van de ruimte waarin je de nieuwe vloer gaat leggen.

Om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden met betrekking tot ondervloeren wanneer je een PVC-vloer gaat installeren, is van groot belang.

Veelgestelde vragen over ondervloer

Hieronder kun je de veelgestelde vragen over ondervloer terugvinden.

Heb je voor een PVC vloer altijd een ondervloer nodig?

Nee, je bent niet altijd verplicht om een ondervloer te gebruiken bij PVC-vloeren. Of jouw keuze voor een ondervloer noodzakelijk is, hangt namelijk af van het type PVC-vloer dat je selecteert. Voor een zwevende PVC-vloer is het gebruik van een ondervloer doorgaans wel vereist, terwijl dit bij een verlijmde PVC-vloer niet noodzakelijk is.

Wat is de beste ondervloer?

De keuze voor de beste ondervloer voor PVC is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Er bestaan diverse typen ondervloeren, en elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Hoeveel is de dikte die een geluiddempende ondervloer moet hebben?

Het is belangrijk om te weten dat de dikte van de ondervloer niet altijd een indicatie is van zijn geluiddempende capaciteiten. Raadpleeg daarom altijd het label om te zien wat de specifieke geluidsreductiewaarde is. Een dikkere ondervloer garandeert niet per se een betere geluidsabsorptie.

Your content goes here.

 • In één dag gelegd
 • Laagste prijsgarantie PVC vloer
 • Beste kwaliteit PVC vloeren
 • Zowel particulier als zakelijk
 • Complete renovatie
 • Professionele vloerleggers

Onze diensten

Waar Wij Het Beste In Zijn!

Bezoek onze showroom in Den Haag

Je kunt een bezoek brengen naar onze showroom in Den Haag. Je kunt ons vinden aan de Loosduinseweg 373. Wij zijn elke dag geopend van 08:30 tot 18:30.

Tijdelijke actie!

Profiteer tijdelijk van kortingen tot wel 50% op vloeren! Wil je van deze actie gebruikmaken? Vraag een gratis offerte aan en ontvang binnen enkele uren een reactie in je inbox!

Wat is Lorem Ipsum?

juiste vloer kiezen

Hoe kan je de juiste vloer kiezen?

Hеt makеn van dе juistе kеuzе voor jе vloеr hangt af van jouw pеrsoonlijkе smaak еn of dе vloеr gеschikt is voor dе bеtrеffеndе kamеr. Hеt kan zijn dat еr vloеrvеrwarming aanwеzig is, waardoor niеt еlkе vloеr gеschikt is

geluidisolatie pvc vloer

Zorgt een PVC-vloer voor geluidsisolatie?

Overweeg je thuis een nieuwe PVC-vloer te leggen? Je zult merken dat PVC-vloeren verkrijgbaar zijn in talloze stijlen en kleuren. Bovendien zijn er vooraanstaande merken van uitstekende kwaliteit die lang meegaan.

pvc vloer dweilen

Hoe moet ik mijn PVC vloer dweilen?

Een PVC-vloer is een geweldige keuze: hij is duurzaam en vraagt weinig onderhoud. Met regelmatig onderhoud kun je poetswerk vermijden en wordt het schoonmaken van je PVC-vloer een fluitje van een cent!

google

Reviews

Benieuwd wat mensen over ons zeggen? Je kunt hieronder de beoordelingen bekijken!

j-icon

John Aarnout

★★★★★

Top bedrijf handelen snel prijs en kwaliteit zijn top zeer zeker aan te raden bedankt mannen 💪🏻

m-icon

Moncef Tazi

★★★★★

Erg tevreden over de vloer die gelegd is door Vloerenkings. Contact verliep goed, meedenkend en professioneel. Top service en vooral een prachtige vloer.

b-icon

bianca de leeuw

★★★★★

Zo blij met me nieuwe vloer😍😍en de jongens werken super netjes!

d-icon

D Tanafour

★★★★★

Mooie visgraat voor een mooie prijs! Mijn huis ziet er weer top uit! Bedankt heren

s-icon

Sita Jethu

★★★★★

Super blij met mijn nieuwe vloer, goed gedaan Vloerenkings.

g-icon

Arya Nahani

★★★★★

Super mooie visgraat vloeren en wandpanelen en zeer klantvriendelijk en lage prijzen en was binnen 1 dag gelegd zeer tevreden klant hier en zal ze zeker aanraden in mijn omgeving

3
  3
  Winkelwagen
  Oak
  Oak
  1 X 90,00 = 90,00
  Brownie
  Brownie
  3 X 90,00 = 270,00
  Akoestische-paneel-beige
  Beige
  1 X 90,00 = 90,00