• GRATIS bezorging vanaf €250!
 • Betaal later met Klarna!
 • In 1 dag gelegd!
 • Laagste prijsgarantie
0,00
0
a
Vloeren Kings
0,00
0

Is egaliseren echt zo belangrijk voor het leggen van PVC vloeren?

Heb je zojuist een nieuwe vloer uitgezocht en vraag je je af of er misschien eerst egalisatie nodig is? Is het echt noodzakelijk, en welke voor- en nadelen zijn verbonden aan het egalisatieproces? Dit artikel zal jou hierover meer inzicht geven!

Belang van vloer egaliseren

Voordat je een PVC vloer gaat leggen, is het van groot belang dat je zorgt voor een egale ondergrond. Als de ondergrond niet mooi vlak en gelijkmatig is, kan het leggen van de PVC-vloer vaak een uitdaging worden.

Een oneffen ondergrond kan namelijk resulteren in barsten, deuken en andere beschadigingen aan je vloer. Bovendien kan een ongelijke ondergrond de levensduur van je vloer aanzienlijk bekorten. En dat is zonde, want je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe vloer, nietwaar?

Het egaliseren van een vloer betekent in feite het creëren van een glad en egaal oppervlak. “Zorgen jullie ervoor dat mijn vloer volledig waterpas is?” Nee, we zorgen ervoor dat de vloer egaal en glad is, maar niet noodzakelijkerwijs waterpas. Dat wil zeggen dat na het egaliseren nog steeds enkele natuurlijke glooiingen in de dekvloer aanwezig zijn.

Het egaliseren van je dekvloer is in bepaalde situaties echt essentieel. Neem bijvoorbeeld verlijmde PVC vloeren. Een strook PVC is meestal slechts 2 tot 2,5 mm dik. Als je geen egalisatie uitvoert, zullen alle kuilen, bobbels, korrels en andere oneffenheden in de dekvloer na verloop van tijd zichtbaar worden door het PVC. Daarnaast zorgt egalisatie er ook voor dat de PVC lijm beter hecht. Egaliseren is dus van groot belang bij een verlijmde PVC vloer. Maar ook bij klik-PVC of parketvloeren kan het nodig zijn.

Wat is vloer egaliseren eigenlijk?

Het voorbereiden van de vloer voor het leggen van de uiteindelijke topvloer omvat het egaliseren van de vloer. Egaliseren van de vloer is het proces waarbij je alle onregelmatigheden in de ondergrond van de vloer gladmaakt en opvult om zo een gelijkmatige basis te creëren. Hierdoor wordt de vloer strakker en egaler, waardoor het leggen van andere vloerbedekkingen, zoals een PVC-vloer, veel soepeler verloopt.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is bij het bevestigen van een PVC vloer het egaliseren van de dekvloer absoluut noodzakelijk. Dit is om twee belangrijke redenen:

 • Het verzekeren van een stevige hechting van de PVC lijm.
 • Het gladstrijken van je dekvloer om toekomstige oneffenheden te voorkomen.

In het kort de voordelen van egaliseren

Het is handig om te weten dat een geëgaliseerde vloer veel voordelen met zich meebrengt. Hier zijn enkele belangrijke voordelen op een rijtje:

 • Een geëgaliseerde vloer biedt een gelijkmatige uitstraling, wat niet alleen professioneel oogt maar ook gemakkelijker te onderhouden is.
 • Het verlengt de levensduur van je vloer en voorkomt scheuren en beschadigingen.
 • Het houdt vochtproblemen op afstand en vermindert het risico op waterschade of andere vloeistofgerelateerde kwesties.
 • Het maakt het leggen van een nieuwe vloer een stuk eenvoudiger.
 • Bovendien zorgt het voor betere geluidsabsorptie, waardoor hinderlijke geluiden bij het lopen over de vloer worden verminderd.

Toch niet egaliseren? De risico’s op een rijtje

Een ongelijkmatige ondergrond kan voor aardig wat kopzorgen zorgen. Dit kan uiteindelijk resulteren in problemen en onverwachte kosten. Als je basisvloer niet mooi effen is, kun je te maken krijgen met:

❌ Mogelijke barsten
❌ Problemen bij het installeren van je nieuwe vloer
❌ Het ontbreken van die fraaie, gelijkmatige uitstraling
❌ Het risico op vochtproblemen
❌ Suboptimale geluidsabsorptie
❌ Een kortere levensduur voor je vloer

Wist je dat vanwege deze risico’s het soms zelfs verplicht is om eerst je basisvloer te egaliseren voordat we je garantie kunnen aanbieden? Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen.

Stappenplan vloer egaliseren

Het proces van egalisatie doorloopt drie belangrijke stappen:

 1. Aanbrengen van een primer
 2. Gieten en uitspreiden van egalisatiemateriaal
 3. Nivelleren en uitvloeien

Allereerst wordt de primer aangebracht. Dit vormt een extra laag die rechtstreeks op je dekvloer wordt aangebracht en zorgt voor een stevige hechting van de egalisatielaag. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de PVC-stroken na verloop van tijd loskomen van je vloer.

Daarna volgt het gieten en uitsmeren van het egalisatiemateriaal. Wat de tijdsduur betreft, kun je rekenen op ongeveer 2 uur voor een ruimte van 50 vierkante meter. Vervolgens moet de egalisatielaag minstens 48 uur drogen. Gedurende deze periode is het niet aan te raden om over de nog niet uitgeharde vloer te lopen. Indien je dit wel doet, zullen er blijvende voetafdrukken in je vloer achterblijven. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Is PVC over plavuizen leggen zonder egaliseren mogelijk?

Als je van plan bent om een PVC-vloer over bestaande tegels te leggen zonder egalisatie, wees je ervan bewust dat de voegen zichtbaar kunnen blijven nadat de PVC-vloer is geplaatst.

Indien je toch wilt doorgaan zonder egalisatie, zorg er dan in ieder geval voor dat de tegels stevig verankerd zijn in het cement of de lijm. Controleer ook of de vloer gelijkmatig ligt.

Als je echter wilt voorkomen dat de voegen zichtbaar zijn, is het raadzaam om de tegelvloer vooraf te egaliseren.

Kan mijn vloer wel geëgaliseerd worden?

Of je vloer geëgaliseerd moet worden, hangt volledig af van de aard van je dekvloer. Vloeren Kings verzorgt egalisatie voor de volgende soorten dekvloeren:

 1. Zandcement
 2. Anhydriet
 3. Grind- en tegelvloeren

De dikte van de egalisatielaag wordt bepaald door het type dekvloer dat je hebt. Bij een zandcementen dekvloer volstaat doorgaans een egalinelaag van 3 mm. Maar bijvoorbeeld bij een tegelvloer is een dikkere egalinelaag nodig, vaak 5 mm of soms zelfs 7 mm.

Om dit grondig te beoordelen, raden we altijd aan om gebruik te maken van onze inmeetservice bij de aanschaf van je vloer. Tijdens deze afspraak meten we niet alleen de vierkante meters op, maar inspecteren we ook je dekvloer. Zo kunnen we nauwkeurig bepalen hoeveel millimeters egalisatie jouw dekvloer nodig heeft, en voorkom je onverwachte extra kosten achteraf.

In sommige situaties is egalisatie niet vereist, zoals bij een houten dekvloer. Als je een houten dekvloer hebt, raden we aan om te kiezen voor laminaat of klik PVC vloeren. Bij deze vloertypes is egalisatie niet nodig, aangezien je gebruikmaakt van een ondervloer. Wil je echter graag een verlijmde PVC vloer op je houten dekvloer? Dat is ook mogelijk! We plaatsen eerst Jumpax platen, waarop we de PVC vervolgens vastlijmen. Houd er wel rekening mee dat een Jumpax ondervloer en installatie ervan wat kostbaarder kunnen zijn.

Veelgestelde vragen over vloer egaliseren

Hieronder kun je de veelgestelde vragen over vloer egaliseren terugvinden.

Hoe moet ik weten of mijn vloer geëgaliseerd moet worden?

Bij Vloeren Kings zetten we in op topkwaliteit. Zoals eerder in dit artikel beschreven, is een gelijkmatige ondergrond van groot belang. Overweeg je om onze vakmensen je vloer te laten leggen? Voor plak PVC-vloeren is het zelfs verplicht om de basisvloer te egaliseren. Bij klik PVC- en laminaatvloeren volstaat vaak een geschikte ondervloer.

Heb je twijfels over of jouw vloer geëgaliseerd moet worden?
Onze deskundigen komen graag bij jou thuis voor een beoordeling. Neem contact op met onze klantenservice via WhatsApp, en we staan klaar om je te voorzien van passend advies!

Waar dien je op te letten voordat je aan egalisatie begint?

Het is essentieel dat je zorgt voor een schone en stofvrije ondergrond wanneer het egalisatieproces van start gaat. Bovendien raden we aan dat de temperatuur in de ruimte waar de egalisatie plaatsvindt, tussen de 19 en 25 graden Celsius ligt.

Ik heb vloerverwarming. Is er iets waar ik op moet letten?

Denk eraan om minstens 36 uur voor de egalisatie het vloerverwarmingssysteem uit te schakelen. Als vloerverwarming je enige warmtebron is, zorg er dan voor dat je de kamer op de gewenste temperatuur houdt door externe verwarmingstoestellen te gebruiken.

Your content goes here.

 • In één dag gelegd
 • Laagste prijsgarantie PVC vloer
 • Beste kwaliteit PVC vloeren
 • Zowel particulier als zakelijk
 • Complete renovatie
 • Professionele vloerleggers

Onze diensten

Waar Wij Het Beste In Zijn!

Bezoek onze showroom in Den Haag

Je kunt een bezoek brengen naar onze showroom in Den Haag. Je kunt ons vinden aan de Loosduinseweg 373. Wij zijn elke dag geopend van 08:30 tot 18:30.

Tijdelijke actie!

Profiteer tijdelijk van kortingen tot wel 50% op vloeren! Wil je van deze actie gebruikmaken? Vraag een gratis offerte aan en ontvang binnen enkele uren een reactie in je inbox!

Wat is Lorem Ipsum?

juiste vloer kiezen

Hoe kan je de juiste vloer kiezen?

Hеt makеn van dе juistе kеuzе voor jе vloеr hangt af van jouw pеrsoonlijkе smaak еn of dе vloеr gеschikt is voor dе bеtrеffеndе kamеr. Hеt kan zijn dat еr vloеrvеrwarming aanwеzig is, waardoor niеt еlkе vloеr gеschikt is

geluidisolatie pvc vloer

Zorgt een PVC-vloer voor geluidsisolatie?

Overweeg je thuis een nieuwe PVC-vloer te leggen? Je zult merken dat PVC-vloeren verkrijgbaar zijn in talloze stijlen en kleuren. Bovendien zijn er vooraanstaande merken van uitstekende kwaliteit die lang meegaan.

pvc vloer dweilen

Hoe moet ik mijn PVC vloer dweilen?

Een PVC-vloer is een geweldige keuze: hij is duurzaam en vraagt weinig onderhoud. Met regelmatig onderhoud kun je poetswerk vermijden en wordt het schoonmaken van je PVC-vloer een fluitje van een cent!

ondervloer voor pvc vloer

Heb je voor een PVC vloer een ondervloer nodig?

Vanwege de vele voordelen van PVC worden deze vloeren steeds populairder in huishoudens. Veel mensen besluiten om kosten te besparen door zelf hun vloer te leggen, wat uitstekend kan als je kiest voor een PVC-vloer met een handig kliksysteem.

google

Reviews

Benieuwd wat mensen over ons zeggen? Je kunt hieronder de beoordelingen bekijken!

j-icon

John Aarnout

★★★★★

Top bedrijf handelen snel prijs en kwaliteit zijn top zeer zeker aan te raden bedankt mannen 💪🏻

m-icon

Moncef Tazi

★★★★★

Erg tevreden over de vloer die gelegd is door Vloerenkings. Contact verliep goed, meedenkend en professioneel. Top service en vooral een prachtige vloer.

b-icon

bianca de leeuw

★★★★★

Zo blij met me nieuwe vloer😍😍en de jongens werken super netjes!

d-icon

D Tanafour

★★★★★

Mooie visgraat voor een mooie prijs! Mijn huis ziet er weer top uit! Bedankt heren

s-icon

Sita Jethu

★★★★★

Super blij met mijn nieuwe vloer, goed gedaan Vloerenkings.

g-icon

Arya Nahani

★★★★★

Super mooie visgraat vloeren en wandpanelen en zeer klantvriendelijk en lage prijzen en was binnen 1 dag gelegd zeer tevreden klant hier en zal ze zeker aanraden in mijn omgeving

0
  0
  Winkelwagen
  Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel